Eterična ulja i aromaterapija

Što je to aromaterapija?

Aromaterapiju povezujemo sa upotrebom eteričnih ulja. Eterična ulja stimuliraju dio mozga povezan s osjetom mirisa. Na taj način se otpuštaju kemikalije koje potiču osjećaj ugode i mira. Takvo djelovanje aromaterapije i eteričnih ulja postaje sve važnije. Današnji užurbani ritam života kod sve većeg broja ljudi uzrokuje stres i tjeskobu.

Od samih početaka fiziologije i psihologije poznato je da mirisi utječu na psihofiziološko stanje čovjeka. Aromaterapija se bavi suzbijanjem simptoma bolesti ali i pronalazi uzroke problema u organizmu i na njih djeluje ciljano. Biljke se u svrhu očuvanja ljudskog zdravlja koriste od pamtivijeka. Aromaterapija je komplementarna grana medicine i upravo se temelji na upotrebi biljaka. To je disciplina koja koristi biljke i razne biljne pripravke za očuvanje zdravlja, za prevenciju i liječenje bolesti. Ona predstavlja svaki tretman i primjenu čistih prirodnih eteričnih ulja. Svrha te primjene je poboljšanja stanja čovjekova bića na fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj ili duhovnoj razini. Aromaterapija prije svega aktivira unutarnje sposobnosti samoizlječenja. Njena je specifičnost je u tome što u svrhu lječenja upotrebljava posebne ekstrakte iz biljaka. Ti ekstrakti se zovu eterična ulja (eng. essential oils).

Kako je nastao pojam aromaterapija?

Aromaterapija dolazi od dvije grčke riječi. Aroma što znači miris i therapia koja označava lječenje. Prvi zapisi o aromaterapiji potječu još iz doba drevnog Egipta. U egipatskim hramovima su veliku pažnju pridavali zdravlju i higijeni. Egipatski svećenici vrlo dobro su poznavali djelovanje eteričnih ulja i smola na tijelo. O tome svjedoči i njihova savršena vještina balzamiranja ljudskih tijela.

Aromaterapija kao termin kakvog danas poznajemo nastala je sasvim slučajnu. Njezinim tvorcem smatra se francuski kemičar i parfumer Rene Maurice Gattefosee. U svojoj knjizi o metodama terapeutskih aplikacija eteričnih ulja opisao je način na koji je njemu pomoglo eterično ulje lavande. Nakon eksplozije u svom labaratoriju, uronio opečene ruke u spremnik sa eteričnim uljem lavande. Odmah nakon toga je osjetio olakšanje. Opekline su zacijelile iznenađujuće jako brzo. S Rene Maurice Gattefosee, rođena je moderna aromaterapija.

Krajem 20.st. aromaterapija nije bila smatrana djelotvornom ili utemeljenom metodom liječenja. Na područjima cijeloga svijeta na tisuće laboratorija rade u području aromaterapije.
Brojna nova znanstvena istraživanja dokazala su upravo suprotno. Dokazala su njenu izvanrednu učinkovitost. Istraživanja i studije na tu temu i količina dokaza rastu iz dana u dan.

Smatra se kako eterična ulja imaju moć djelovanja na svim razinama ljudskog bića. Putem receptora u nosu informacija koju nose mirisi eteričnih ulja direktno odlaze u mozak. Ona su sve prisutnija u svakom aspektu naših života, kao i metoda koja ih koristi. Iz tog razloga se aromaterapija preporuča svakome tko želi posvetiti više pozornosti vlastitom zdravlju. Također i osobe kojima je zdravlje ugroženo ili osjećaju kronični gubitak volje i energije trebale bi iskušati aromaterapiju.

Eterična Ulja

Djelovanje eteričnih ulja na ljudski organizam još uvijek nije u potpunosti razjašnjeno. Brojna ispitivanja diljem svijeta potvrđuju djelotvornost eteričnih ulja. U principu eterična ulja svojim mirisom djeluju i na ljudsko raspoloženje i emocije. Svako eterično ulje ima svoju energiju. Eterično ulje putem svoje energije može djelovati na ljudsko energetsko polje. Glavna odlika eteričnih ulja je snažan, intenzivan i karakterističan miris. Eterična ulja po kemijskom sastavu predstavljaju složene smjese velikog broja organskih spojeva, od kojih mnogi imaju snažno fiziološko djelovanje. Eterična ulja pomažu pri liječenju virusnih infekcija otpornih na sredstva klasične medicine. Ona također stimuliraju obnovu i rast stanica. Naučno je dokazano da organizmu vraćaju njegovu psihofiziološku ravnotežu. Pojedina eterična ulja djeluju pozitivno na oslabljeni krvotok.

Eterična ulja su smjese hlapivih, biološki aktivnih spojeva dobivenih destilacijom vodenom parom ili hladnim tiještenjem cijelih biljaka, njenih dijelova ili smola. Jedno eterično ulje sadrži na stotine kemijskih spojeva. Eterična ulja su ustvari nemasne tekućine. Eterično ulje smilja simbolično se veže uz pojam aromaterapije. Smilje je biljka čiji cvjetovi nikad ne venu. Čak i nakon branja. Od tud i naziv na francuskom jeziku za tu biljku Immortelle što u prevodu znači besmrtan. Kemijske sastavnice eteričnih ulja farmakološki djeluju na tkiva i organe, te hormonski i živčani sustav. Također brojna istraživanja tvrde kako eterična ulja imaju i skriveno feromonsko djelovanje. Pojednostavljeno rečeno eterična ulja imaju određeni uticaj na seksualno ponašanje, simpatiju, antipatiju i socijalne kontakte.

Eterično ulje od Smilja

Eterično ulje smilja najstarije je eterično ulje na svijetu. Legende o njegovom čudotvornom djelovanju datiraju još iz antičkog doba. Eterično ulje smilja je jedno od najskupocjenijih eteričnih ulja na svijetu. Za samo litra eteričnog ulja od smilja, morate ubrati tona svježih cvjetova Smilje je biljka koja nikad ne vene. Vjerovali ili ne to je istina. Čak i kad je uberete njeni cvjetovi ne venu. Da li vam to išta govori? Ne mijenja boju čak ni kada je ubrana. Šta to znači za vašu kožu. Pripravak na bazi eteričnog ulja od takve biljke, može te li svojoj koži poželjeti išta bolje. Zbog svojih ljekovitih i obnavljajućih svojstava, smilje je neizostavno u mnogim proizvodima prirodne kozmetike. Proizvodi na bazi eteričnih ulja od smilja prije svega nastoje očuvati prirodnu ljepotu kože. Eterično ulje smilja ima značajnu ulogu u bogatoj njezi nježne kože lica. Naročito su dobri u zaustavljanju starenja kože. Smilje (lat. helichrysum italicum) ima uske listiće i žute cvjetove. To je mediteranska biljka koja najčešće raste na sunčanim kamenjarima. Eterično ulje smilja se dobiva destilacijom smilja vodenom parom. Važno je da su posude u kojima se eterično ulje skladišti dobro zatvorene.

Utjecaj smilja na ljepotu vaše kože

Immortella-Mediterranean beauty prati potrebe vaše kože. Uz proizvode od smilja vaša koža će se regenerirati i vratiti sjaj. Smilje se najčešće koristi za njegu zrele i osjetljive kože. Čisto eterično ulje smilja sadržano je u svim našim proizvodima za njegu lica i tijela. Proizvodi na bazi eteričnih ulja od smilja vraćaju vašoj koži potrebnu hidrataciju, nježnost i glatkoću. Također smanjujete nepravilnosti i štite kožu od vanjskih onečišćenja, smoga i prašine.

Tonik za lice, ulje za tijelo,serum za lice,losion za lice i krema za tijelo iz palete naših proizvoda dubinski hrane i njeguju vašu kožu. Tonik za lice potiče regeneraciju stanica kože. Potiče stvaranje kolagena i smanjuje bore. Tonik za lice povećava elastičnost kože i ima antimikrobno i regenerativno djelovanje.
Krema za tijelo usporava starenje kože i sprječava nastanak bora. Krema za tijelo protiv bora sadrži aktivne sastojke koji sprječavaju suhoću kože i nastanka bora. Ona također pomaže kod crvenila kože i kuperoze.
Serum za lice doprinosi ljepoti i blistavosti vaše kože. Također serum za lice čini kožu svilenom, mekom i izuzetno glatkom. Ako redovito koristite naše proizvode na bazi eteričnog ulja od smilja, svojoj će te koži priuštiti njegu za kakvom ona žudi.

Razrjeđivanje eteričnih ulja u biljnim uljima

Eterična ulja zbog malih molekula i lipofilnosti kroz kožu veoma brzo ulaze u organizam. Kako bismo smanjili njihovu brzinu ulaska, eterična ulja nanosimo razrijeđena u biljnim uljima. Biljna ulja razlikuju se po svojim svojstvima i učincima. To su masna ulja koja hrane i njeguju kožu. Ona služe kao nositelji eteričnih ulja koja se u njima lako otapaju. Njihova upotreba u svakodnevnoj njezi tijela je postala sasvim uobičajena. Biljna ulja se najčešće dobivaju iz sjemenki ili plodova biljaka. Ona su masna i ne hlapljiva. Najkvalitetnija biljna ulja dobivaju se postupkom hladnog tiještenja. Hladno prešana i nerafinirana biljna ulja sadrže nezasićene masne kiseline poput omega 3, vitamine i minerale.

Razrjeđivanjem eteričnih ulja u biljnim uljima postižemo nekoliko ciljeva. Prije svega smanjujemo eventualna oštećenja kože. Nanošenje čistih eteričnih ulja na kožu kod mnogih može izazvati jako neugodne reakcije kože. Neka eterična ulja sadrže toksične sastavnice. Zbog naglog ulaska u organizam mogu izazvati neželjene nuspojave. Sporija apsorpcija omogućava duže prisustvo terapijskih sastavnica u krvi, ili na ciljanom tkivu. Zato se eterična ulja uvijek prethodno razrijede u biljnim uljima koja se još i nazivaju bazna ulja. Dok se eterična ulja moraju čuvati isključivo u staklenim bočicama, biljna ulja se mogu skladištiti i u plastičnim. Jedino je bitno da kod skladištenja obratimo pažnju na što manje prisustvo zraka u boci. Ako oksidira nerafinirano ulje može štetno djelovati na kožu.

Aroma masaža

Aromaterapija je potpuno prirodna metoda ublažavanja ili otklanjanja različitih zdravstvenih tegoba. Puno je načina primjene ali najčešći je načini primjene eteričnih ulja kroz kožu ili putem dišnih puteva. Masaža je najčešća metoda primjene eteričnih ulja u aromaterapiji.

Eterična ulja koja se koriste za masažu moraju se najprije razrijediti u nekom prirodnom baznom ulju. Svako podneblje obiluje svojim autohtonim biljnim uljima. U Dalmaciji je to naravno maslinovo ulje. Pored njega koriste se bademovo i sezamovo ulje. Jedino što je bitno je da su hladno prešana i nerafinirana. Na taj način se iz biljke dobije puno manje ulja ali zato je kvaliteta puno veća. Prirodna ulja dobivena na taj način sadrže vrlo važne sastojke kao što su vitamin D i E. Također sadrže esencijalne masne kiseline i minerale poput kalcija i magnezija.

Najvažnije je da osoba kojoj je mješavina eteričnih ulja namijenjena, prihvaća te mirise. Osim masaže eterična ulja se koriste i u inhalaciji, aromaterapiji oblozima, jacuzziu, sauni, ispiranju usta i grla itd. Jedan od najpopularnijih načina korištenja eteričnih ulja u aromaterapiji je udisanje eteričnih ulja iz mirisnih lampica. Samo nekoliko kapi eteričnog ulja u mirisnu lampicu i raspoloženje u vašem stanu ili kući će se promijeniti. Osim toga mirisi će otjerati insekte i otklonit neugodne mirise nastale od kuhanja. Sve u svemu eterična ulja će vam pružit aromaterapiju i kad niste toga svjesni. Glavni zadatak aromaterapije je unos visokokvalitetnih eteričnih ulja u čovjekov organizam. Eterična ulja koja ulaze u organizam ne smiju sadržavati aditive ili bilo kakve kemikalije.