Kako odabrati pravi poklon za pravu osobu?

Najveća je pogreška zapravo kupnja poklona nekome drugome, a odabir prema vlastitom ukusu. Savršen poklon može vam podići raspoloženje ili poboljšati odnos. Može ispraviti nepravdu ili jednostavno podsjetiti voljenu osobu da vam je stalo. Imajte na umu da svatko od nas ima svoj ukus, a kupnja darova prema vašim željama možda neće osobu učiniti toliko sretnom koliko želite. Primjerice, ako vaša draga ne voli nositi narukvice, ali je je sretna kad vidi kozmetički paket, jasno vam je na što morate obratiti pažnju.

Bonton poklanjanja

Puno značenje darivanja je obostrano zadovoljstvo, a što se tiče bontona darivanja, postoje određeni darovi koji su uvijek sigurni i s kojima nikada nećete pogriješiti. Ovi jednostavni, ali sigurni darovi bit će idealan izbor i vjerujte nam, nećete pogriješiti. Ne dajte preskupe poklone, pogotovo ako veza nije dovoljno bliska da opravda nešto takvo. Dovodi ljude u neugodnu situaciju, a sama veza postaje pomalo iskrivljena i manje spontana. Isto vrijedi i u suprotnom slučaju kada se poklanja neka bezvrijedna sitnica. Opća je preporuka davanje “simboličnih” poklona koji na jednostavan i izravan način pokazuju vašu pažnju, a umjesto takozvanih “korisnih” poklona, koje treba ostaviti za prigode poput vjenčanja ili useljenja, opremanje kuće.

Poklanjamo tijekom cijele godine onima koje volimo slaveći rođendane, godišnjice, blagdane. Novogodišnji ili božićni blagdani univerzalna su, priznata i najmasovnija prilika za darove. Zatim, tu su osobni praznici poput rođendana, godišnjica, vjenčanja, posjeta novorođenoj bebi. Matura, matura i doktorat također su događaji koje mogu obilježiti darovi. Bez obzira na prigodu, darivanje je društveni ritual koji zahtijeva pažljivo razmišljanje i razmatranje. Postoji niz pravila kojih se treba pridržavati.

Poklon mora odgovarati osobi, prilici i situaciji. Napravite razliku između poslovnog i privatnog poklona. Vrlo osobni poklon koji se daje poslovnom partneru može dovesti do neugodne situacije.

Nikada nemojte slati darove bliskim osobama poštom ili putem posrednika, već ih dostavljajte osobno. Ako darujete poslovne partnere, prikladno je poslati poklon dostavom u skladu s bontonom.

Pravila poklanjanja

  1. Uvijek darujte poklon s okusom
  2. Kad primite poklon, odmah ga otvorite i zahvalite se na njemu
  3. Imajte mjeru – nemojte davati preskupe poklone jer uvijek šalju pogrešnu poruku.
  4. Nikada nemojte burno reagirati na darove, sviđali vam se ili ne. Umjerena reakcija u oba slučaja puno je bolje rješenje.
  5. Ako darujete ljude koje volite, pažljivo slušajte kad vam govore o nečemu što im se sviđa. Dakle, “između redova”, pročitati ćete što bi ih obradovalo.
  6. Neutralni su darovi čokolade, cvijeća, pića.
  7. Kada dajete cvijeće, obavezno uklonite celofan. Još jedan koristan savjet: uvijek kupujte neparan broj cvijeća (1, 3, 5). Mnogi ne znaju, ali parno cvjetovi nose se grublje.
  8. Ako dajete piće, pitajte o ukusu osobe kojoj se daje. Kvalitetno vino i žestoka pića dobar su izbor ako ste pozvani na ručak ili večeru s prijateljem ili rođakom.
  9. Knjiga se poklanja ljudima s kojima imamo poseban odnos. Dobro odabrana knjiga vrijedi više od raznih sitnica. Kada darujete knjigu, obavezno napišite posvetu. Ako niste sigurni ima li ga osoba koju darujete knjizi, zamotajte je bez namjene, a kad saznate da je poklon ‘pogođen’ u knjizi, napišite lijepe riječi, datum i ne ‘ t zaboraviti potpis.

Darivanje

Darivanje se općenito smatra procesom koji pokreće događaj. To zahtijeva određene financijske troškove, ali s određenim očekivanjima od ishoda. Proces započinje poticajem, odnosno posebnom prigodom, poput vjenčanja, rođendana, obljetnica itd. Društva definiraju, čak i izmišljaju, različite prigode u kojima se očekuje darivanje. U kontekstu darivanja, još uvijek je važno spomenuti razliku između muškaraca i žena prilikom kupnje darova. Puno je vjerojatnije da će se muškarci prilikom odabira poklona osloniti na savjet prodavatelja, dok će žene tražiti više informacija prilikom odlučivanja o poklonu.

Žene obično uzimaju više vremena za odabir darova i usporedbu alternativa. Suprotno tome, muškarci nemaju strpljenja i obično koriste pomoć prodavača. Iskusni trgovci darovima to dobro znaju pa daju ženama puno vremena da razgledaju trgovinu prije nego što im ponude pomoć. Što se tiče muškaraca, iskusni prodavač ponudit će im pomoć odmah na ulazu u trgovinu.

Kada i kome se ne dariva?

• nadređeni (direktor, voditelj odjela, šef odjela i tako dalje)

• bogate osobe s kojima uživamo određene privilegije; dovoljan je telefonski poziv ili poruka zahvale

• učitelja, osim ako to nije zajednički dar svih roditelja ili sve djece

• stručnjaci poput liječnika, odvjetnika koji nam nisu izdali račun (možda zahvalnica ili poseban poklon za Božić ili sličnu priliku)

• javni službenici (policija, općinski i državni službenici) koji su nam pomogli ili su nam učinili uslugu: uostalom, niti jedno ni drugo nije adekvatno i zabranjeno je.

Što se nikad ne dariva?

• Bonovi, bez obzira na njihovu vrijednost (iako su poklon bonovi vrlo čest uzrok, ovo je samo jedan od načina da trgovina zaradi)

• predmeti izravno povezani s tjelesnim ili karakternim nedostacima koji su nam dobro poznati ili očigledni (npr. tenisice za trčanje za srčanog bolesnika).

• predmeti koji su inače neprikladni (vino za nekoga tko prije nije bio alkoholičar, erotske knjige za baku …)

• cvijeće vrlo jakog mirisa za pacijente u bolnici, iako je to bio porod

• odjevnih predmeta ako ne znamo broj koji nosi slavljenik ili ne znamo njihov ukus

• prehrambeni proizvodi koji se lako kvare

• “iznenađenja” u obliku životinja, a da se ne zna može li onaj tko ih dobije uopće prihvatiti te životinje

Novac se u pravilu nikad ne poklanja. Novčani doprinos može biti nagrada, honorar, napojnica, naknada, ali ne i dar. Onaj koji donira novac zapravo pokazuje da se iz puke ravnodušnosti kaje čak i zbog vremena i truda da nešto odabere i kupi. Međutim, kao i svako drugo, i ovo pravilo ima iznimku. Dat ćete novac nekome kome taj novac treba u nesreći, pa mu možete pomoći.

U najužem krugu obitelji novac se može dati na dar mlađim članovima, djeci ili studentima, za dobar uspjeh u školi, za rođendan ili mladićima pri odlasku u vojsku, što će opet biti relevantno. Ako se radi o proslavi nekog događaja, u omotnicu ćete staviti čestitku s novcem koji predajete.