Serum za lice i kako ga koristimo

Serum za Lice

Netolerantna kože sklone crvenilu ili osjetljive kože puna akni te razni dermatitisi na koži sve češća su pojava novijeg vremena. Razlozi tomu mogu biti različiti. Prije svih to su ishrana i stres. Posljedica toga je i narušena ravnoteža dobrih i loših bakterija na koži. Na našoj koži stanuju miliuni dobrih i loših bakterija. Loša ishrana, pušenje,alkohol i stres narušavaju ravnotežu između dobrih i loših bakterija. Upravo zbog toga dolazi kožne osjetljivosti i dermatitisa, pojave akni i jako isušene površine kože. Jedan od načina za vraćanje ravnoteže kože jest upravo serum za lice.

Najbolji serumi su puni anti-age sastojaka. Njih jednostavno ne možemo naći u toj mjeri u običnoj hidratatntnoj kremi. Serumi su esencija i nemaju zgušnjivača kao losioni i hidratantne kreme. Serumi nemaju zaštitne faktore što ćemo naći kod svake dnevne kreme ili losiona. Umjesto toga serumi za lica su prepuni antioksidanata i to u puno većoj mjeri od bilo kojeg drugog proizvoda za njegu kože. Napomena, serum za lice nije zamjena za kremu ili losion za kožu. On jednostavno je pojačivač zdravlja kože i povećava anti-age rezultate ako se koristi redovno ujutro i navečer.

Serumi imaju visoku koncentraciju sastojka poput vitamina C, retinola ili antioksidansa. Ti se sastojci fokusiraju na određeni problem kože. Što se tiče hidratacije učinak seruma za lice je neupitan. Što se tiče ostalih djelotvornosti serum za lice poboljšava ten i pomaže u zadržavanju prirodnog sjaja kože. Ublažava strije i upale na koži. Suha i izritirana koža postaje mekana i glatka. Pomaže u smanjivanju podočnjaka, osipa na tijelu i ispucalih usana. Koristi se i za pomoć u lječenju psorijaze.

Kako napraviti serum za lice

Kako bi smo izbjegli kupovinu skupih seruma isto možemo napraviti i kod kuće.
Prije svega bi ste trebali znati koju vrstu kože imate. Ako imate masnu kožu koristite ulje jojobe. Za one sa normalnom kožom najbolje je bademovo ulje. Za osobe sa suhom kožom najbolje je ulje argana. Za čuvanje seruma najbolje je koristiti staklene bočice od 50 ili 100 ml.
Kada ste izabrali najbolje ulje za vašu kožu nakapajte ga u bočicu do razine dvije trećine bočice. Kako bi serum dodatno hidratizirao vašu kožu dobro je dodati tekući vitamin E ili A u formi ulja. U ostatak bočice dodajte ulje ploda divlje ruže. Također ako imate jako problematičnu kožu možete dodati eterično ulje lavande ili eterično ulje tamjana.
Dvije trećine ulja možete zamijeniti i čistim aloe vera gelom. Na taj način će te dobit serum puno prozračnije teksture

Kako se koristi serum za lice

Bez obzira da li se radi o serumu iz domaće radinosti ili kupovnom tehnika nanošenja je jako bitna. Tehnika utapkavanja je bolja od jednostavnog trljanja seruma u kožu. Utapkavanjem se koža ne rasteže i time se smanjuje mogućnost stvaranja bora a serum se bolje upia u kožu. Prije utapkavanja serum je potrebno ugrijat u dlanovima oko pola minute. Serum za lice je najbolje nanositi na vlažnu kožu osim ako je riječ o serumu s AHA kiselinama. U tom slučaju moglo bi doći do peckanja kože.

U pravilu serume koristimo prije kreme. Serumu treba dati neko vrijeme da se upije i onda nanjeti odgovarajuću kremu. Ako smatrate da serum zadovoljava sve vaše potrebe onda nije neophodno nanositi kremu. Šta više kod nekih seruma je to i preporučljivo što možete pročitati na njegovoj deklaraciji. No krema nikako ne može škoditi vašoj koži daje zaštitu koju serum za lice samostalno ne može. Iznimno je važno serum nanjeti na dobro očišćeno lice. Ovisno o potrebi vaše kože možete ga nanositi samo ujutro ili samo navečer ili i ujutro i navečer. Ako idete na plažu ne zaboravite na zaštitu od štetnih sunčevih zraka. Krema za sunčanje ide na kraju i obavezna je ako koristite neke sastojke poput retinola, AHA kiselina ili vitamin C.