Set za roštilj i roštilj na drva i ugljen Weber

Priprema mesa za roštilj na drva i ugljen – set za roštilj

Kako bi vaš roštilj na drva i ugljen što bolje odigrao svoju ulogu prije svega treba napravit neke pripreme. Ne zaboravite svoj set za roštilj. Za dobar roštilj potrebna je i dobra marinada. Riba ako se već marinira ne duže od jednog sata. Iako po meni riba zahtjeva samo sol i maslinovo ulje i to netom prije ju stavite na roštilj na drva i ugljen. Piletinu i svinjetinu možete marinirati i do 12 sati Za govedina ili janjetina čak i 24 sata mariniranja neće biti previše. Ćevapi, pljeskavice, kobasice naravno, ne trebaju marinadu. Svi ti specijaliteti od mljevenog mesa su već začinjeni i pripremljeni po provjerenoj recepturi. Dobro obratite pažnju na omjer marinade i količine mesa. Potrebno je da svaki dio mesa bude jednako u marinadi.

Marinade

Postoje različite vrste marinada. Tradicionalne na bazi maslinova ulja i mediteranskog bilja,  na bazi  limuna, limete ili naranče što daje zanimljivu aromatičnu notu. Oni koji vole eksperimentirati s okusima mogu probati slatkim marinadama koje se spravljaju od meda ili smeđeg šećera.

Dobar umaci će obogatiti okus svakog jela spremljenog na roštilj na drva i uglje. Sigurno nećete pogriješiti ukoliko uz roštilj poslužite nekoliko različitih vrsta umaka.

Ljubitelji povrća na weber grill mogu biti sigurni da uz dobar roštilj na drva i ugljen i set za roštilj će spremit ukusno jelo. Povrće morate prije nego ga stavite na roštilj lagano ga premazati uljem kako se ne bi ‘posušilo’ na toplini. Kukuruz, gljive i šparoge roštiljaju se u komadu. Tikvice, luk i papriku narežite. Kako bi bilo što ukusnije, povrće možete i marinirati u marinadi od maslinovog ulja, limunovog soka, svježeg začinskog bilja i malo češnjaka.

Meso i riba zahtijevaju visoke temperature, povrće se priprema na žaru umjerene temperature. Povrće je zato najbolje pripremati na kraju, kada roštilj na drva i ugljen već gasne. Povrće najprije operite i očistite te ga začinite.  Ne pretjerujte s pečenjem, dovoljno je nekoliko minuta i vaše grill povrće bit će spremno za jelo.

Salate

Uz svaki dobar roštilj ide i salata. U proljeće imamo svih vrsta. Od mladoga luka, rotkvica,rikole,rajčice,krastavca te zelene salate. Od sveg ovog povrća daju se napraviti izvrsne kombinacije koje pašu uz svaki weber grill. Isprobajte popularnu grčku salatu, šopsku salatu ili jednostavno mješanu salatu sa svim sezonskim povrćem koje nađete na svojoj pijaci.

Roštiljanje je zabava

Pripremanje jela na roštilj  tradicionalan je oblik pripravljanja hrane u našoj zemlji. Za vrijeme toplijih dana, od proljeća do kasne jeseni roštiljanje je neizostavna zabava u Hrvata. Dobar roštilj na drva i ugljen, set za roštilj i dobro meso uz obilje hladnog pića i zabava je tu. Roštiljanje je jedan od najboljih razloga za okupljanje obitelji, prijatelja i gostiju, zabavu i veselje odnosno provođenje lijepih dana u prirodi. Zato je malo ljudi koji ne cijene roštilj na drva i ugljen. Idemo svojim prijateljima i znancima na roštilj i oni dolaze k nama.

Većina njih priprema samo nekoliko vrsta mesa i uopće ne zna za marinade. Marinade čine meso ukusnijim, sočnijim i lakše probavljivim. Itekako je poželjno da većina mesa prije pečenja na roštilju stoji neko vrijeme u marinadi.  Činjenica je, da se na weber grillu može pripremiti gotovo sve, od predjela do deserta. Šta onda čekamo. Set za roštilj i u prirodu na zabavu. Makarska rivijera obiluje mjestima za roštilj. Mnoge ville sa bazenom u svojoj ponudi imaju i weber grill pa ako vam se neda u prirodu onda možete roštiljati i uz bazen.

Preporuka:

ROŠTILJ NA UGLJEN SMOKEY JOE PREMIUM SLATE BLUE – 37 CM
Roštilji, Roštilji na ugljen, WEBER SMOKEY JOE I GO ANYWHERE

BRANDANI SET ZA ROŠTILJ (5 KOMADA)