Tajne iskusnih domaćica: 5 savjeta koji će vam uštedeti novac i ojačati kućni budžet

Svaka prava domaćica ima brojne trikove u rukavu, a jedan od njih je i podjela budžeta i vođenje računa da se novac raspoređuje tako da sve potrebe budu zadovoljene. Kako je sve teže raspoređivati novac jer se broj neočekivanih troškova stalno povećava i neizvjesno je koliki dio budžeta treba ostaviti za ovakve situacije, potrebno je puno planiranja i računanja kako bi sve bilo dobro organizirano. Začuđuje podatak o količini hrane koja se baca na godišnjem nivou, koliko odjeće se kupi, a rijetko obuče i koliko su nam neke stvari zapravo neophodne. Ipak, tu u pomoć dolaze iskusne domaćice koje su pravi maheri kada je kalkulacija i organizacija u pitanju.

Hrana za sve

Postoji veliki broj recepata koji za rezultat daju ukusna jela, a ne zahtjevaju veliki broj namirnica, ili bar onih koje su skupe. Pored toga, svaka domaćica zna da je uvjiek bolje kuhati unaprijed i dijeliti ta jela na dva dana, ili jednostavno odmah skuhati obrok koji se može jesti i naredni dan. Takođe, prava je umjetnost napraviti jelo od ostataka, iako to nije pretjerano teško, samo je potrebno upotrijebiti maštovitost koja je prisutna na našem podneblju oduvijek.

Planirajte unaprijed

Obitelji sa dvoje ili više djece su najbolji primjer kako jednostavno planiranje unaprijed može uštedjeti novac i drastično poboljšati budžet. Djeca uglavnom nose odjeću koju nasljeđuju od starijih braće i sestara te ako im je potrebno kupiti nešto novo, to se radi ili van sezone ili na sniženjima. Ako spremate djecu za školu, uradite to prije vremena kako biste izbjegli mala ali značajna poskupljenja prije početka nove školske godine.

Pratite rasprodaje

Ne postoji bolje vrijeme za kupnju od rasprodaja, a one su uglavnom dostupne tijkom cijele godine. Kako biste izbegli stalne odlaske u prodavnice i rizik da tamo potrošite dio budžeta koji nije predviđen za trošenje, pratite ponude online prodavnica. Ukoliko pogledate koja je ponuda proizvoda na webu Shoppster, iznenadit će vas broj proizvoda koji su na sniženju. Upravo ovo može biti najbolji način obavljanja kupnje potrebnih artikala kako biste dobili najbolju kvalitetu po najnižoj cijeni.

Svuda sa spiskom

Bilo da se radi o jutarnjem odlasku na tržnicu ili o tjednoj kupnji, napravite spisak i trudite ga se držati koliko god možete. Tijekom jednog mjeseca probajte da sve ono što ste kupili a niste morali ubilježite na jedan papir i na kraju mjeseca ćete se iznenaditi kada sve izračunate i vidite koju ćete cifru dobiti. Upravo je ovo razlog zašto je neophodno da se u kupnji držite popisa i kupujete samo one proizvode koji su vam neophodni kako biste izbjegli nepotrebno trošenje.

Kupujte van sezone

Ako vam nije bitno da uvijek imate proizvod iz najnovije kolekcije, uvijek sačekajte kraj sezone, ili barem da prođe dovoljno vremena kako bi se proizvod našao na sniženju. Ovo pravilo se odnosi prvenstveno na odjeću koja na kraju sezone može biti na velikim sniženjima i pruži vam priliku da kupite sve ono što vam je potrebno za cijenu odjevnog predmeta na početku sezone. Biti će teško odijevati izlozima i reklamama kojima ćete biti okruženi, ali kada razmislite o uštedi koja vas čeka na kraju, ovakav vid kupnje se isplati.

Ovakvi savjeti su uvjek značajni kada je ušteda novca u pitanju i mogu vam pomći da iskoristite svaku kunu pametno. Ako potrošite malo vremena na planiranje, isplatit će vam se na kraju i biti ćete u prilici ili da stvorite malu štednju ili da se odlučite na neki korak koji ste dugo odlagali. Nakon nekog vremena, ovakve stvari pređu u naviku i samo se nadograđuju novima koje pomažu da obitejlski budžet traje puno duže nego ranije. Na vama je samo da se odlučite na ovaj korak i započnete sa štednjom, rezultati će se vrlo brzo vidjeti.